Moskale
Pyszne placuszki z gotowanych ziemniaków, podane z ulubionym sosem,w wersji zapiekanej w piekarniku z tartym żółtym serem, posmarowane masłem czosnkowym.
Na surówke weny nie było, ale ogórki konserwowe z lodówki są w sam raz :)
Składniki :
1 kg ziemniaków
0,5 kg mąki
0,5 szklanki Maślanki
1 jajko
Sól, pieprz i szczypta kminku do posypania moskali
Przygotowanie:
Ziemniaki gotuję w mundurkach w osolonej wodzie.
Gdy się ugotują i przestygną, obieram i przeciskam przez praskę.
Dodaje jajko, mąkę i maślankę. Przyprawiam i mieszam na jednolitą masę .
Posypuje deskę mąką i formuje kotlety.
Smażę po około 3 minuty z każdej strony. Następnie smaruje masłem czosnkowym i na każdy nakładam żółty ser. Zapiekam ok 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.







Komentarze
Prześlij komentarz