Ciasto ucierane ze śliwkami
Na zachcianke, coś słodkiego do kawy. Narobic się za bardzo nie lubię, a to raz ciach, piekarnik i pychotka :)
Składniki:
200 g masła
szczypta soli
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
4 duże jajka
200 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej lub 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dowolne owoce, bez pestek czy szypulek. U mnie dziś śliwki, mogą być truskawki, wiśnie co kto lubi.
Przygotowanie:
Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć.
W misie miksera utrzeć masło z cukrem, na jasną i puszystą masę.
Dodać szczyptę soli, dalej ucierając. Wbijać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać przesiane składniki suche i wymieszać szpatułką, do połączenia się składników.
Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na ciasto wyłożyć owoce .Posypać równomiernie kruszonką.
Piec w temperaturze 175ºC przez około 45 minut.
Składniki:
200 g masła
szczypta soli
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
4 duże jajka
200 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej lub 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dowolne owoce, bez pestek czy szypulek. U mnie dziś śliwki, mogą być truskawki, wiśnie co kto lubi.
Przygotowanie:
Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć.
W misie miksera utrzeć masło z cukrem, na jasną i puszystą masę.
Dodać szczyptę soli, dalej ucierając. Wbijać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać przesiane składniki suche i wymieszać szpatułką, do połączenia się składników.
Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na ciasto wyłożyć owoce .Posypać równomiernie kruszonką.
Piec w temperaturze 175ºC przez około 45 minut.
Kruszonka:
150 g mąki pszennej
100 g masła, schłodzonego
50 g cukru pudru
Wszystkie składniki wrzucić do naczynia, szybko posiekać, następnie rozetrzeć między palcami na kruszonkę. Jeśli kruszonka będzie zbyt mokra, dosypać trochę mąki.




Komentarze
Prześlij komentarz