Calzone


Calzone przygotowuję z ciasta na pizzę. Przepis na ciacho długo wyszukiwany i raczej nigdy mnie nie zawiódł.

Składniki :
Ciasto -
-pół kilograma mąki pszennej
-4 dag drożdży
-łyżeczka cukru
-pół łyżeczki soli
-2 łyżki oleju
-150 ml letniej wody
-czubata łyżeczka ziół prowansalskich

Wkładka :
Nieco pomidorów pellati
Kilka pieczarek
Parę plasterkow szynki
Mozzarella
1 cebula

Przygotowanie :

Mąkę przesiewam do miski.
Drożdże rozprowadzam w niewielkiej ilości wody(letnia) dodaje cukier i łyżkę mąki,mieszam i zostawiam do wyrośnięcia.
Wyrośnięte drożdże dodaje do mąki razem z resztą składników, wyrabiam gładkie ciasto,olej  dodaje pod koniec mieszenia.
Ciasto powinno mieć konsystencję podobną jak na pierogi.
Gotowe ciasto zostawiam do wyrośnięcia, gdy podwoi objętość rozwałkowuje i kroje na kwadraty. Na każdy kwadrat wykladam nadzienie. Smaruje pomidorami, na to szynka, nieco mozarelli, podsmazone pieczarki i parę plasterkow cebuli.
Składamy na połowę jak dużego pieroga.
Smarujemy z wierzchu rozbeltanym jajkiem i pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 20 minut.

Komentarze

Popularne posty