Bakłażany faszerowane
Tak sobie wymyśliłam na niedzielny obiad. Danie dość syte i naprawdę jest smaczne. W sumie spotkałam się z wieloma przepisami ,każdy daje do farszu co tam lubi tudzież ma w lodówce ;)
Ja robię bakłażany faszerowane mięsem mielonym i są pycha.
Składniki:
Dwa spore bakłażany
Około 0,5 kg mięsa mielonego
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
Passata pomidorowa
Sól i pieprz do smaku
Szczypta papryki słodkiej
1 kulka mozzarelli
Nieco starego żółtego sera (bo lubię serowo :d)
Przygotowanie :
Bakłażany myję kroje na połowę i wydrążam miąższ łyżeczką. Co z nim zrobić? Ja zostawiłam w lodówce do jutrzejszego kaszotto:)
Wydrążone bakłażany posypuje solą i zostawiam na ok pół godziny. Pozwala to pozbyć się goryczki charakterystycznej dla bakłażana.
Ja robię bakłażany faszerowane mięsem mielonym i są pycha.
Składniki:
Dwa spore bakłażany
Około 0,5 kg mięsa mielonego
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
Passata pomidorowa
Sól i pieprz do smaku
Szczypta papryki słodkiej
1 kulka mozzarelli
Nieco starego żółtego sera (bo lubię serowo :d)
Przygotowanie :
Bakłażany myję kroje na połowę i wydrążam miąższ łyżeczką. Co z nim zrobić? Ja zostawiłam w lodówce do jutrzejszego kaszotto:)
Wydrążone bakłażany posypuje solą i zostawiam na ok pół godziny. Pozwala to pozbyć się goryczki charakterystycznej dla bakłażana.
Podsmażam cebulę i czosnek. Dodaję mięso mielone i smażę około 10-15 minut. Doprawiam solą i pieprzem i papryką. Dodaje passate. Duszę aż nieco odparuje. Bakłażany nadziejewam i posypuje rozdrobnioną mozarellą.
Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. A chwilę przed wyjęciem posypuje odrobiną starego żółtego sera .Na wierz daję listek bazylii




Komentarze
Prześlij komentarz