Zalewajka częstochowska

Tak tak... Nie dam sobie wmówić że jest z jakiegokolwiek innego miejsca. Owszem odsłon i interpretacji jest wiele... Ale zalewajka jest częstochowska bo my po zakupy chodziliśmy na skuśkę, po drodze idąc na dziorge i ze sklepu przynosilismy to w zrywkach ;)
Ot moja zalewajka... Mniam...

Składniki :

2 l wody
1/2 l żuru
700 g ziemniaków
200 g wędzonego boczku + 50 g do podsmażenia
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
1/4 łyżeczki majeranku
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oleju
3-4 łyżki śmietany 18%

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj.

Rozgrzej olej, a na następnie wrzuć posiekaną cebulę. Podsmaż na małym ogniu, aby cebula się zeszkliła.

Do wrzątku włóż ziemniaki, podsmażoną cebulę, boczek pokrojony w paski, liść laurowy, ziele angielskie. Gotuj na średnim ogniu. Że śmietaną, posiekanym czosnkiem.

Gdy ziemniaki będą lekko twarde dodawaj żurek do gotującej zupy mieszając.

Zupę dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Gotuj jeszcze 10-15 minut do miękkości ziemniaków.

Pozostałą część boczku pokrój w kostkę i zrumień na patelni. Dodaj do zupy.

Taki garnuszek na chwilę ;)


Komentarze

Popularne posty