Kotleciki z kiełbasy z sosem chrzanowym
Pewne rzeczy wynosi się z domu, poza tym, że z domu wyniosłam kilka sprzętów (mama dała żeby nie było) to i pewne zasady. Nie lubię wyrzucać jedzenia i staram się tego nie robić. W końcu są ludzie, którzy tego nie mają.
W lodówce znalazłam kilogram kiełbasy śląskiej... Z tymże za moment wyjdzie z daty... Grill we wtorek? Słabo. To kotleciki;)
Składniki :
Około 1 kg kiełbasy (u mnie Śląska ;można zrobić z białej kiełbasy wtedy smak jest inny i oszczędza to używanie robota kuchennego)
4 ząbki czosnku
Sól, pieprz i słodka papryka
1 jajko
Trochę oliwy do smażenia
Sos:
bulion (może być z kostki) 200 ml
masło 2 łyżki
mąka pszenna 1,5 łyżki
chrzan 2-3 łyżki
śmietana 12% 2 łyżki
pieprz biały
sól
Przygotowanie :
Kiełbasę kroje na mniejsze kawałki i rozdrabniam w misie robota.
Wbijam jajko i dodaję przyprawy. Wyrabiam na gładką masę i formuje kotleciki.
Smażę na niewielkiej ilości oliwy, bo kiełbasa ogólnie jest dość tłusta ;) - moja wątroba się nie ucieszy.
Przygotowuję sos. W rondelku roztapiam masło i dodaję mąkę ciągle mieszając dodaję bulion. Zagotowuje i mieszam żeby nie było grudek. Dodaję śmietanę i chrzan, doprawiam i jeszcze chwilę gotuję.
W lodówce znalazłam kilogram kiełbasy śląskiej... Z tymże za moment wyjdzie z daty... Grill we wtorek? Słabo. To kotleciki;)
Składniki :
Około 1 kg kiełbasy (u mnie Śląska ;można zrobić z białej kiełbasy wtedy smak jest inny i oszczędza to używanie robota kuchennego)
4 ząbki czosnku
Sól, pieprz i słodka papryka
1 jajko
Trochę oliwy do smażenia
Sos:
bulion (może być z kostki) 200 ml
masło 2 łyżki
mąka pszenna 1,5 łyżki
chrzan 2-3 łyżki
śmietana 12% 2 łyżki
pieprz biały
sól
Przygotowanie :
Kiełbasę kroje na mniejsze kawałki i rozdrabniam w misie robota.
Wbijam jajko i dodaję przyprawy. Wyrabiam na gładką masę i formuje kotleciki.
Smażę na niewielkiej ilości oliwy, bo kiełbasa ogólnie jest dość tłusta ;) - moja wątroba się nie ucieszy.
Przygotowuję sos. W rondelku roztapiam masło i dodaję mąkę ciągle mieszając dodaję bulion. Zagotowuje i mieszam żeby nie było grudek. Dodaję śmietanę i chrzan, doprawiam i jeszcze chwilę gotuję.
Gotowe kotleciki podaję polane sosem, dzisiaj z kaszą jęczmienną. Może być z ziemniakami, z ryżem - pełna dowolnosc:)
Smacznego





Komentarze
Prześlij komentarz