Zupa cebulowa mniam:)
Składniki :
Około 1 kg cebuli
Masło i oliwa (po 2 łyżki)
Dwa kieliszki białego, wytrawnego wina
1 litr bulionu wołowego (może być z kostki)
Sól i pieprz do smaku
Nieco kminku
Dodatki:
Bułka najlepiej nieco wysuszona
Dwa ząbki czosnku
150 gram sera żółtego
Tymianek
Poza tym :
Kokilki do zapiekania, lub garnek do zapiekania, naczynie żaroodporne - co tam się da wsadzić bezpieczne do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Moje takie, mają z 10 lat więcej niż ja i są niezawodne :)
Przygotowanie :
Około 1 kg cebuli
Masło i oliwa (po 2 łyżki)
Dwa kieliszki białego, wytrawnego wina
1 litr bulionu wołowego (może być z kostki)
Sól i pieprz do smaku
Nieco kminku
Dodatki:
Bułka najlepiej nieco wysuszona
Dwa ząbki czosnku
150 gram sera żółtego
Tymianek
Poza tym :
Kokilki do zapiekania, lub garnek do zapiekania, naczynie żaroodporne - co tam się da wsadzić bezpieczne do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Moje takie, mają z 10 lat więcej niż ja i są niezawodne :)
Przygotowanie :
Cebulę obrać, przekroić wzdłuż na pół i posiekać w poprzek na półplasterki grubości ok. 1,5 - 2 mm. W dużym i szerokim garnku roztopić masło z oliwą. Ustawić ogień na średni, dodać cebulę. Mieszając smażyć na średnim ogniu przez minimum 1/2 godziny aż cebula będzie skarmelizowana (w kolorze mlecznej czekolady).
Zwiększyć ogień, wlać wino i wymieszać cebulę drewnianą łyżką, zeskrobać z dna garnka drobne przyrumienienia. Gotować przez 3 minuty następnie dodać wrzący bulion i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 1/2 godziny. Zupę doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dodać szczyptę kminku. Jeszcze chwilę pogotować.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, ustawić kratkę na nieco wyższej półce niż połowa piekarnika. Bułkę pokroić i opiec na złoty kolor z dwóch stron na tosterze lub w piekarniku, następnie grzanki delikatnie natrzeć przekrojonym ząbkiem czosnku.
Do 4 miseczek lub jednego większego garnka żaroodpornego( lub naczynia) nalać gorącą zupę i przykryć grzankami, posypać tartym serem i ewentualnie posypać świeżym tymiankiem. Zapiekać przez około 5 minut aż ser się roztopić.
Bon Appétit





Komentarze
Prześlij komentarz