Zupa koperkowa z pulpetami

Składniki :

Pulpety -
300 g mięsa mielonego
1 jajko
Trochę bułki tartej
Sól, pieprz, kminek, papryka słodka

Przygotowanie :
Mięso przyprawiam, dodaję jajko, bułkę tartą (na oko;p) i mieszam. Formuje pulpeciki, które podsmażam na patelni i odkładam.


Zupa -
300 g ziemniaków 
2 marchewki
1,5 litra bulionu drobiowego (może być z kostki) 
2 cebule 
Pęczek koperku
Odrobina oliwy z oliwek
200 g śmietany 18%
Szczypta soli, pieprzu i kurkumy 

Przygotowanie :


Na rozgrzany tłuszcz wrzucam cebulę i ziemniaki pokrojone w kostkę i startą marchewkę.
Zalewam bulionem i gotuję pod przykryciem około 15 minut. 
Doprawiamy solą, pieprzem i kurkumą 
Dodaję posiekany koperek i zaprawiam zupę śmietaną. 

Podaję na ciepło... Dodatki są zbędne ;) 

Komentarze

Popularne posty