Niedzielny obiadek.
Niedziela... Gorąco... Rosół odpuszczam bo bym się ugotowala.
Ale są młode ziemniaczki, tradycyjny schabowy i pomidorki z mozarellą.
Składniki :
Pół kilo schabu
2 jajka
Mąka i bułka tarta do panierowania
pieprz, sól, nieco czosnku
Tłuszcz do smażenia (ja schabowy zawsze na smalcu :d)
Kilogram młodych ziemniaków
Pomidory, kulka mozzarelli, cebula pokrojona w kostkę, słodka papryka
Przygotowanie :
Pomidorki kroje w plastry, układam na talerzu. Kulkę mozzarelli odsaczam z zalewy, kroje w plastry i układam na pomidorach. Posypuje pokrojoną cebulą, opruszam papryką i solą. Wkładam na jakiś czas do lodówki.
Schab kroje na kotlety, przyprawiam solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Obtaczam po kolei w mące jajku i bułce i smażę na rozgrzanym tłuszczu.
Ziemniaczki gotuję do miękkości i odcedzam.
Voila
... Aha... Lecę po koperek do młodych ziemniaczków:)




Komentarze
Prześlij komentarz