Zupa ogórkowa
Jedna z najbardziej popularnych zup w naszym kraju. Ciężko się dziwić, lubimy bigos,śledzie,kapustę kiszoną..podchodzi nam kwaśny smak.
Składniki :
2 litry bulionu (koniecznie ugotowany samodzielnie na kościach wędzonych,pycha)
Kilka dużych ogórków kiszonych (razem z zalewą, której absolutnie nie wylewamy)
2 marchewki
1 pietruszka
Pół selera
Kawałek pora
4-5 ziemniaków
1/2 szklanki śmietany
Liść laurowy
Ziele angielskie
Pieprz (soli nie polecam bo i tak jest słone)
Przygotowanie :
Wcześniej (u mnie wczoraj) gotujemy wywar na wędzonych kościach.
Warzywa trzemy na tarce o średnich oczkach . Ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do gotującego wywaru z kilkoma listkami laurowymi i zielem angielskim.Gotujemy do miękkości warzyw. Dodajemy ogórki i zagotowujemy, teraz pora na wodę z ogórków, trzeba próbować czy zupka jest odpowiednio kwaśna,jak za mało -wlewamy wodę z ogórków (trochę), znów próba i znów to samo, do odpowiedniego dla siebie smaku. Dodajemy pieprz do smaku (ewentualnie sól,ja nie potrzebuje ) i zaprawiamy śmietaną, zagotowujemy i gotowe. Pycha :)



Komentarze
Prześlij komentarz