Zupa krem z czerwonej papryki
Składniki :
4 spore czerwone papryki
1 duża cebula pokrojona w kostkę
3 drobno posiekane ząbki czosnku
1,2 litra bulionu drobiowego (nie polecam z kostki)
Pół szklanki śmietany
Oliwa
2 łyżeczki ajwaru
Tymianek szczypta (każdy ma swoją u te akurat trzeba sobie w kuchni wypracować metodą prób i błędów)
Majeranek -szczypta
Trochę ziół prowansalskich
Sól i pieprz do smaku
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Papryki myjemy i w całości wkładamy do piekarnika. Mają się ładnie podpiec,, a skórka ma się prawie przypalic. Im bardziej spieczona skóra tym łatwiej obrać potem paprykę.
W rondelku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy chwilę aż cebula się zeszkli .Dodajemy paprykę pozbawioną gniazda nasiennego,obraną ze skórki i pokrojoną w kostkę. Smażymy chwilę razem.
Zalewamy bulionem, zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu ze 25 minut, pod przykryciem.
Po tym czasie zdejmujemy z ognia i zaprawiamy śmietaną .Zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4 spore czerwone papryki
1 duża cebula pokrojona w kostkę
3 drobno posiekane ząbki czosnku
1,2 litra bulionu drobiowego (nie polecam z kostki)
Pół szklanki śmietany
Oliwa
2 łyżeczki ajwaru
Tymianek szczypta (każdy ma swoją u te akurat trzeba sobie w kuchni wypracować metodą prób i błędów)
Majeranek -szczypta
Trochę ziół prowansalskich
Sól i pieprz do smaku
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Papryki myjemy i w całości wkładamy do piekarnika. Mają się ładnie podpiec,, a skórka ma się prawie przypalic. Im bardziej spieczona skóra tym łatwiej obrać potem paprykę.
W rondelku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy chwilę aż cebula się zeszkli .Dodajemy paprykę pozbawioną gniazda nasiennego,obraną ze skórki i pokrojoną w kostkę. Smażymy chwilę razem.
Zalewamy bulionem, zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu ze 25 minut, pod przykryciem.
Po tym czasie zdejmujemy z ognia i zaprawiamy śmietaną .Zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.




Komentarze
Prześlij komentarz