Specyficzne gołąbki bez zawijania
Składniki :
1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
Średnia główka kapusty
2 jajka
Dwie torebki kaszy pęczak ugotowanej na sypko
Pieprz, sól, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, nieco pieprzu cayenne
Jedna passata pomidorowa
Pół szklanki śmietany
OK 2 litry bulionu drobiowego
Niewielka ilość oliwy do smażenia
Do podania purre z ziemniaków
I surówka z Biedronki (a co to jest surówka z Biedronki? U mnie z pora, nawet dobra)
Przygotowanie:
Kapustę drobno szatkuje i mieszam z mięsem mielonym. Do masy dodaję dwa jajka wystudzoną kaszę. Przyprawiam do smaku, (oprócz ziela angielskiego i liści laurowych, to do sosu) mieszam i formuje zgrabne kotlety. Smażę z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu i zalewam bulionem. Zagotowuje, dodaję ziele angielskie i kilka liści laurowych, następnie dodaję passate i zagotowuje. Chwilę duszę pod przykryciem i zapraszam śmietaną.
Gotowe😊
1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
Średnia główka kapusty
2 jajka
Dwie torebki kaszy pęczak ugotowanej na sypko
Pieprz, sól, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, nieco pieprzu cayenne
Jedna passata pomidorowa
Pół szklanki śmietany
OK 2 litry bulionu drobiowego
Niewielka ilość oliwy do smażenia
Do podania purre z ziemniaków
I surówka z Biedronki (a co to jest surówka z Biedronki? U mnie z pora, nawet dobra)
Przygotowanie:
Kapustę drobno szatkuje i mieszam z mięsem mielonym. Do masy dodaję dwa jajka wystudzoną kaszę. Przyprawiam do smaku, (oprócz ziela angielskiego i liści laurowych, to do sosu) mieszam i formuje zgrabne kotlety. Smażę z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu i zalewam bulionem. Zagotowuje, dodaję ziele angielskie i kilka liści laurowych, następnie dodaję passate i zagotowuje. Chwilę duszę pod przykryciem i zapraszam śmietaną.
Gotowe😊



Komentarze
Prześlij komentarz