Pierś z kurczaka w sosie węgierskim

Składniki :
1 podwójna pierś z kurczaka
1 spory ziemniak
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
1 cukinia (może być kabaczek)
2 duże pomidory
Ok. 1,5 litra bulionu drobiowego
Szczypta kminu rzymskiego, 2 łyżeczki papryki słodkiej, 1 łyżeczka papryki ostrej, sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy
Przecier pomidorowy

Przygotowanie :

Mięso kroje w kostkę, niezbyt drobną, żeby było na czym zęby zawiesić ;p
Cebulę kroje w kostkę, czosnek drobno śiekam i wrzucam na rozgrzany tłuszcz. Podsmazam na złoto i dodaję mięsko, wsypuje paprykę słodką i ostrą. Smażę chwilę i zalewam bulionem.
Gdy mięso jest niemal gotowe dodajemy pokrojone w kostkę warzywa, zagotowuje i dodaję resztę przypraw. Zmniejszam ogień i duszę pod przykryciem do miękkości warzyw. Pod koniec duszenia dolewam przecier pomidorowy i chwilę gotuję.
Podaję od razu ze świeżą bułeczką.

Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty