Kotlet a'la devolay
Foto-wersja jeszcze spięta wykalaczkami na talerzu lepiej je wyjąć (rozpasc się nie powinien a wygląda ładniej)
Składniki :
4 piersi z kurczaka
Sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, odrobina soku z cytryny, natka pietruszki, 3 łyżki masła
Przyprawa do kurczaka Kamisa
1 jajko, mąka pszenna i bułka tarta do panierowania
Odrobina tłuszczu do smażenia ( najlepiej oliwa lub masło klarowane)
Do podania purre z ziemniaków i sałatka z pomidorka, cebuli, korniszinków, posypana szczypiorkiem, a doprawiona jedynie solą i pieprzem
Przygotowanie :
Piersi z kurczaka delikatnie rozbijam i posypuje przyprawą do kurczaka. Wkładam na chwilę do lodówki, w tym czasie przygotowując masło czosnkowe. Masło mieszam z przecisniętym przez praske czosnkiem, dodaję drobno posiekaną natkę pietruszki i trochę soku z cytryny, do smaku sól i pieprz. Mieszam i takie maselko rozsmarowuje na każdym kawałku mięsa. Zwijam i spinam wykalaczkami (można związać nitką ale nie chciało mi się szukać tak po prawdzie:p).
Panieruje w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej i smażę na złoto na rozgrzanym tłuszczu. Od razu podaję (z tych najbardziej udanych kotletow po przekrojeniu pięknie sika masełko).
Smacznego życzę
Składniki :
4 piersi z kurczaka
Sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, odrobina soku z cytryny, natka pietruszki, 3 łyżki masła
Przyprawa do kurczaka Kamisa
1 jajko, mąka pszenna i bułka tarta do panierowania
Odrobina tłuszczu do smażenia ( najlepiej oliwa lub masło klarowane)
Do podania purre z ziemniaków i sałatka z pomidorka, cebuli, korniszinków, posypana szczypiorkiem, a doprawiona jedynie solą i pieprzem
Przygotowanie :
Piersi z kurczaka delikatnie rozbijam i posypuje przyprawą do kurczaka. Wkładam na chwilę do lodówki, w tym czasie przygotowując masło czosnkowe. Masło mieszam z przecisniętym przez praske czosnkiem, dodaję drobno posiekaną natkę pietruszki i trochę soku z cytryny, do smaku sól i pieprz. Mieszam i takie maselko rozsmarowuje na każdym kawałku mięsa. Zwijam i spinam wykalaczkami (można związać nitką ale nie chciało mi się szukać tak po prawdzie:p).
Panieruje w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej i smażę na złoto na rozgrzanym tłuszczu. Od razu podaję (z tych najbardziej udanych kotletow po przekrojeniu pięknie sika masełko).
Smacznego życzę




Komentarze
Prześlij komentarz