Indyk w marynarce miodowo - musztardowej
Składniki :
1 spora pierś z indyka
Duża cebula lub 2 male
2 ząbki czosnku
Kminek
Sól i pieprz
Ziele angielskie i liść laurowy
Nieco musztardy i miodu
Łyżeczka soku z cytryny
Oliwa
0,75 l bulionu drobiowego (może być z kostki)
Przygotowanie:
Pierś nacieram przecisniętym przez praske czosnkiem i przyprawami(oprócz ziela i liści laurowych -te idą do sosu). Musztarde mieszam z miodem i dodaje odrobinę soku z cytryny, nacieram tym mięsko i wkładam na godzinę do lodówki.
Cebulę kroje i podsmazam na oliwie aż się zeszkli. Wyjętą z lodówki pierś kroje na mniejsze kawałki, dorzucam do cebuli. Podsmazam. Zalewam bulionem, dodaję liście laurowe, ziele angielskie i duszę ok 30 minut. Sosiku nie zagęszczam, powinien się sam ładnie zredukować.
Gotowe mięsko podaję z pieczonymi w ziołach ziemniaczkami, do tego dowolna jarzynka (u mnie na lenia pomidorek wylądował na talerzu).



Komentarze
Prześlij komentarz