Duszonka z ziemniaków
Składniki :
Około 2 kg ziemniaków
Nieco tłuszczu na dno naczynia
Wędlina(u mnie 500 gram szynki gotowanej i kawałek boczku wędzonego) około kilograma cebuli
Papryka słodka, papryka ostra, pieprz, sól, czosnek, sos sojowy, tymianek i nieco maggi
Przygotowanie :
Ziemniaki odbieram i kroje w plastry. Po czym układam porcję na dnie gęsiarki
Posypuje słodką papryką i układam plastry cebuli. Posypuje solą i pieprzem. Następnie układam wędline pokrojoną w kostkę i posypuje papryka ostrą i daję drobno pokrojony czosnek (dwa trzy ząbki) .
Układam tak warstwami do wyczerpania składników. Na samą górę idą ziemniaczki posypane tymiankiem. Zalewam nieco maggi i sosem sojowym. Podlewam nieco wodą i duszę około godziny czasem mieszając . Jest to świetne danie nic, syte i można zrobić z tego co w lodówce.






Komentarze
Prześlij komentarz