Obiadek, niedzielny ;-)
Składniki :
Pół kilo mięsa mielonego
1 jajko
Pół szklanki bułki tartej
Pół pęczka szczypiorku
1 cebula
Pieprz,sól,słodka papryka,ziele angielskie i liść laurowy -wszystko do swojego smaku:)
1 szklanka bulionu drobiowego
Sos chrzanowy :
Szklanka bulionu Warzywnego
Pół szklanki mąki pszennej
Pół szklanki śmietany 18%
Łyżka masła
Słoiczek chrzanu
Mięso mielone mieszamy z surowym jajkiem,drobno pokrojoną cebulą,posiekanym szczypiorkiem i bułką tartą. Dodajemy przyprawy do smaku i znów mieszamy. Formujemy zgrabne pulpicie. Bulion doprowadzamy do wrzenia dajemy do smaku przypraw(ziele angielskie, liść.laurowy, pieprz ,czosnek i co lubimy),wrzucamy pulpeciki i gotujemy jakieś 15 -20 minut. I gotowe. Do podania z dowolną surowką,ziemniakami z wody i sosem chrzanowym na ciepło -czyli:
Roztapiamy masło na patelni (pomału proponuję) na to dajemy mąkę i nie zdejmując z ognia energicznie mieszamy,żeby zasmaszka wyszła śliczna i bez grudek. Zalewamy bulionem i zagotowujemy(dobrze jest nadal stać i mieszać). Śmietanę zaprawiamy dwiema łyżkami sosu i zagotowujemy. Wyłączamy gaz,dodajemy chrzan i mieszamy..
Sos jest mega,a do gotowanego mięsa się przyzwyczaje;-)


Komentarze
Prześlij komentarz