Flaczki.. Najlepsza polska zupa:)

Składniki:
1 kg mrożonych flaków wołowych(ze świeżymi nigdy nie chce mi się bawić bo obrzydliwie pachnie ;p)
4 marchewki
2 pietruszki
Spora cebula
1 seler
Oliwa do smażenia
1,5 litra bulionu ( może być z kostki ale najlepszy jest domowy na prawdziwym mięsku)
Majeranek
Liść laurowy
Ziele angielskie
Pieprz
Sól
Odrobina słodkiej i ostrej papryki

Przygotowanie :
Zamrożone flaki zalewam wodą i gotuję 15-20 minut.Zagotowuje bulion i wrzucam do niego odcedzone flaki.
Na patelni rozgrzewam oliwę i wrzucam pokrojone w kostkę warzywa,smaże 3-5 minut
Podsmażone warzywa dodaję do miękkich flaków. Dodaję przyprawy i gotuję do miękkości warzyw.
Pyszne z chlebkiem.

Komentarze

Popularne posty