Zupa krem z czerwonych warzyw

Składniki :
0,7 l bulionu warzywnego
1 spora papryka
2 duże marchewki
Kilka pomidorków
Łyżka miodu
Łyżka masła
Ziele angielskie
Liść laurowy
Sól i pieprz do smaku

Papryki kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne i wszystkie błonki. Wykładamy na blaszkę i pieczemy w temp. 180 stopni jakieś pół godziny.
Marchew karmelizujemy, tzn myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na paski. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy marchew i zalewamy łyżką miodu. Chwilę potem marchew ładnie nam się skarmelizuje, więc wyłączamy gaz.
Pomidory obieramy ze skórki wycinamy środek i na patelnię na rozgrzany tłuszczyk, dusimy chwilę aż zaczną się ładnie rozpadać.
Wstawiamy garnek z bulionem, gdy tylko zacznie wrzeć wrzucamy wcześniej przygotowane warzywa.
Doprawiamy do swojego smaku i gotujemy jeszcze chwilę, potem blendujemy zupkę i gotowe. Do podania najlepiej z groszkiem ptysiowym, tudzież z grzankami.
Smacznego

Komentarze

Popularne posty