Śledzik w oleju -idealna przekąska na święta lub jako zakąska
Składniki :
5 sporych filetów śledziowych
Pół szklanki oleju słonecznikowego
Łyżka oliwy
Łyżka soku z cytryny
Cebula jakieś 3 sztuki średniej wielkości
Filety płuczemy i namaczamy na jakieś 2-3 godziny. Co jakiś czas należy zmienić wodę.
Cebulę obieramy i drobno kroimy (tak tak, jestem leń i wrzucam w misę robota :-))
5 sporych filetów śledziowych
Pół szklanki oleju słonecznikowego
Łyżka oliwy
Łyżka soku z cytryny
Cebula jakieś 3 sztuki średniej wielkości
Filety płuczemy i namaczamy na jakieś 2-3 godziny. Co jakiś czas należy zmienić wodę.
Cebulę obieramy i drobno kroimy (tak tak, jestem leń i wrzucam w misę robota :-))
Pól szklanki oleju słonecznikowego mieszamy z łyżką oliwy.
Filety wyciągamy i osuszamy na papierowym ręczniku.
Kroimy na mniejsze kawałki. Układamy na przemiennie z cebulą, najlepiej nadaje się do tego słoik.
Całość skrapiamy sokiem z cytryny i zalewamy olejem
Wkładamy do lodówki żeby smaki odpowiednio się przegryzły ( szybko to nie jest bo najlepsze są po 4-5 dniach,a trzy doby to już niezbędne minimum).
Nie pozostaje mi nic innego jak cierpliwie czekać i życzyć smacznego :)



Komentarze
Prześlij komentarz