Śledzik w oleju -idealna przekąska na święta lub jako zakąska

Składniki :
5 sporych filetów śledziowych
Pół szklanki oleju słonecznikowego
Łyżka oliwy
Łyżka soku z cytryny
Cebula jakieś 3 sztuki średniej wielkości

Filety płuczemy i namaczamy na jakieś 2-3 godziny. Co jakiś czas należy zmienić wodę.
Cebulę obieramy i drobno kroimy (tak tak, jestem leń i wrzucam w misę robota :-))

Pól szklanki oleju słonecznikowego mieszamy z łyżką oliwy.
Filety wyciągamy i osuszamy na papierowym ręczniku.
Kroimy na mniejsze kawałki. Układamy na przemiennie z cebulą, najlepiej nadaje się do tego słoik. 
Całość skrapiamy sokiem z cytryny i zalewamy olejem 
Wkładamy do lodówki żeby smaki odpowiednio się przegryzły ( szybko to nie jest bo najlepsze są po 4-5 dniach,a trzy doby to już niezbędne minimum). 
Nie pozostaje mi nic innego jak cierpliwie czekać i życzyć smacznego :)



Komentarze

Popularne posty