Polędwiczki wieprzowe

1 polędwiczka wieprzowa (dość spora
Sól i pieprz
Bazylia i oregano nieco czosnku
Do podania: ziemniaki i trochę mleka (do puree) i ogórek kiszony

Polędwiczke kroimy w plastry ,nacieramy ziołami i pieprzem i wsadzamy na moment do lodówki. Na patelni podsmażamy czosnek uważając żeby się nie spalił i wyciągamy na talerz. Na patelni podsmażamy polędwiczke z każdej strony po 5 minutek ,w międzyczasie solimy mięsko. Dolewamy wody,wrzucamy spowrotem czosnek i dusimy mięsko (najlepiej poczekać aż sosik sam się zredukuje ale od biedy można go zagęścić).
Ziemniaki gotujemy do miękkości, kiedy już doszły odcedzamy i dolewamy mleko. Ubijamy nie zdejmując z ognia aż płyn się wchłonie i powstanie puszysta masa, nasze pyszne puree.
Całość rozkladamy na talerze i podajemy z ogórkiem kiszonym.

Komentarze

Popularne posty